15-12-2008

00 In grote lijnen

Hier volgt eerst een aantal wetenswaardigheden vóór u op reis gaat.

Dit begint met een routeplaatje van de eerste tot en met de laatste camping die in de reisplanning zijn inbegrepen.


Grotere kaart weergeven

Dan komt een aantal praktische zaken aan de orde:

1. Camping Card Scandinavia
2. auto rijden in Zweden
3. huisdieren
4. alcohol
5. tabak
6. brandstof
7. eten onderweg
8. dagelijkse boodschappen
9. betaalmiddelen
10. de campings
11. de taal

Ad 1. De Camping Card Scandinavia (CCS-card) is op een groot aantal Zweedse campings verplicht en daar wordt behoorlijk streng op toegezien. Deze CCS-card is al nodig bij het begin van de reis, omdat de TT-lines korting geeft op de overtocht op basis van het bezit van deze CCS-card. Het is niet moeilijk om hem in bezit te komen, één muisklik op bestel de CCS-card en je hebt hem binnen een week in huis. Om de kaart geldig te maken dient een jaarzegel te worden gekocht. Dit kan bij het Zweedse verkeersbureau op de Vakantiebeurs in Utrecht of op de eerste camping in Zweden. Bij de overtocht wordt niet op het jaarzegel gecontroleerd.
En dat is niet alles, er zijn ook nogal wat bezienswaardigheden waar aardige kortingen gekregen worden op vertoon van deze CCS-card.

Ad 2. In Zweden gelden 3 opvallend afwijkende verkeersregels:

1. altijd dimlicht voeren (ook overdag),
2. gebruik de vluchtstrook om andere auto’s te laten inhalen (let wel op langzamer verkeer !!!),
3. maximum snelheid buiten de bebouwde kom 70 km./uur (niet snelweg)

Meer informatie is hier na te lezen

Ad 3. Huisdieren meenemen is geen probleem, als er maar maatregelen zijn genomen op een vroeg genoeg tijdstip. Uw metgezel moet zijn ge"chip"ed, een eigen (dieren)paspoort bezitten, de juiste inentingen hebben gehad, er moet een bloedproef door een geauthoriseerd labaratorium zijn gedaan en de dierenarts moet een "last minute" gezondheidsverklaring plus wormenkuur hebben gegeven. Dit is een grove opsomming, voor de exacte gegevens verwijs ik naar de site.

Ad 4. Alcohol is voor Zweden niet meer zo moeilijk in te voeren als in het verleden, maar de aanschaf van alcoholische versnaperingen is nog steeds bepaald niet goedkoop in dit land. Voor de precieze regels verwijs ik naar het handboek van de ANWB of de site van www.zwedenweb.com.
Toch heeft het wel degelijk effect op het reisverloop, met name voor de "Happy Hours". Er zal géén alcoholhoudende drank worden geschonken in Zweden en Denemarken. Wilt u toch snoepen van een borreltje of biertje, dan zult u daar dus zelf voor moeten zorgen.

Ad 5. Het gebruik van tabak in openbare ruimtes is in Zweden sinds 2005 totaal verboden. Je ziet dan ook veel mensen naar buiten gaan om te roken. Zelfs in huis of caravan is het roken veelal "not done". Veel Zweden gebruiken een alternatief middel, snus geheten, maar of dat nu zo gezond is?
De regels voor invoer van tabak staan beschreven in het voorgaande hoofdstuk over alcohol.

Ad 6. De brandstof voor uw heilige koe is goed verkrijgbaar, maar het aantal benzinestations is niet zo dik gezaaid als in Nederland. Het komt ook regelmatig voor dat u alleen met contant geld kunt betalen in een automaat. Zorg dan ook dat u voldoende geld op zak heeft om uw dorstige vervoermiddel te laven. Om een idee te hebben van de geldende prijzen kunt u op de site van bensinbolaget kijken.

Ad 7. De prijs voor eten onderweg wordt voor een groot gedeelte bepaald door uw eigen gedrag. 's Avonds à la carte eten met een lekker glaasje wijn kan er goed inhakken. Daarentegen is een dagmenu tussen 12 uur en half twee, vooral als u onderweg een bord met "DAGENS" ziet staan, dikwijls zeer aangenaam geprijsd. Daarbij krijgt u meerdere gangen en drinken (alcoholvrij) en vaak koffie of thee. Ook in een museum is dikwijls zo'n dagmenu voor een leuke prijs verkrijgbaar.

Ad 8. Ook de Zweden moeten hun dagelijkse boodschappen doen en ook daar zijn goedkopere en duurdere winkels te vinden. Er zijn o.a. supermarkten van Lidl, ICA en Spar. Euroshopper, één van de huismerken van AH, wordt ook bij ICA verkocht. Om enigszins een idee te krijgen van prijzen is hier een lijstje te vinden van een aantal gebruikelijke artikelen, met een prijsindicatie.

Ad 9. De Euro wordt niet geaccepteerd als betaalmiddel in Zweden en Denemarken, alhoewel sommige campingeigenaar best als bank willen spelen en uw Euro's omwisselen. De nationale munteenheden zijn hier de Zweedse en Deense Kroon en de Øre (1/100 kroon).
Een eenvoudige vuistregel voor de omrekenen van de Zweedse kroon naar de Euro is "delen door 10", daarna "5% erbij optellen".
De vuistregel voor de omrekenen van de Deense kroon naar de Euro is "delen door 10", daarna "35% erbij optellen".
Die twee koersen lopen dus nogal uit elkaar.
Een handig hulpmiddel om bedragen om te rekenen vindt u hier.

Ad 10. Tijdens deze reis maken we gebruik van goed geoutilleerde campings. Een prettige bijkomstigheid is dat er campings zijn die de Camping Card Acsi hanteren, zodat we gebruik kunnen maken van een voordelig kampeertarief. Wij adviseren u dan ook, om deze kaart aan te schaffen, wacht niet te lang met de aanschaf, de kaart is zeer gewild.
U kunt de CampingCard ACSI bestellen met het bestelformulier op deze website, of door te bellen met 0488 - 452055. De CampingCard ACSI krijgt u cadeau bij alle ACSI campinggidsen behalve de Duitstalige Campinggids Europa. U kunt de campinggidsen rechtstreeks bij ACSI bestellen, maar u vindt ze ook in de boekhandel, bij boekenclubs, warenhuizen, caravan- en kampeer- detailhandel en op de belangrijkste toeristische beurzen.

ad 11. Zweeds is zeker geen taal die je zo maar verstaat. Wij hebben ons altijd goed met het Engels kunnen redden, waardoor de noodzaak om de taal zelf te leren niet als zodanig is ervaren. Lezen gaat aardig als je redelijk Duits verstaat en een paar regels kent m.b.t. de uitspraak. Om te helpen hebben we een vrij goede site gevonden. Type hier het Zweedse woord in en je krijgt een vertaling in het Nederlands inclusief een aantal Zweedse verbuigingen. Wij zij er enthousiast over.

Het weerbericht voor Zweden. Ook al versta je er geen woord van, de beelden spreken in ieder geval voor zich.

2 opmerkingen: