10-12-2008

09 naar Idre

Idre (5 n.): is het hoog(s)te punt van deze reis.

Zowel gezien in Noorderbreedte als in meters boven de zeespiegel.

Klik hier voor de routekaart van Mora naar Idre.

Informatie over Sörälvens Fiske Camping **** is hier na te lezen.
De camping heeft ook een eigen site in het Nederlands.

Een artistieke aanduiding voor dames-, kinder- en herentoiletgedeelte.

Aan de kopse kant van dit super schone servicegebouw liggen keuken en wasmachineruimte.

Moet de was worden gedaan? Geef Sylvia de was en de tijd en zij zorgt dat u deze weer keurig schoon terug krijgt.

Idre en omgeving bieden eigenlijk alles waar Zweden om bekend is. Bergen, bossen, rivieren, een waterval en misschien nog wel wat “late” sneeuw, die is achter gebleven na de winter. U kunt hier rendieren in het wild aantreffen, de hoogste waterval zien, de “tover”-weg mee maken, elanden, bevers en de Lapse cultuur bekijken. Liever wat rustiger aan doen, luieren aan de waterkant of zelf een visje verschalken. Ook dat kan, in de rivier, wat een grotere inspanning kost of achter het servicegebouw in de eigen vijver van de camping. Peter wil ze voor een leuke prijs nog voor je roken ook. En als dat gebeurd is, ziet de vis er uit zoals links is te zien.

De campingeigenaren, Peter en Sylvia, houden u, zo u wilt, aardig bezig. Na Falun zin in nog een kopermijn? Rij dan naar Røros.

In Floåsen, op een goede 20 km. van de camping, staat een eenzaam kerkje met een werkelijk schitterende doopvont.

Avontuurlijk ingesteld en wel zin in een stevige wandeling? Ga dan bij de kruising met de rivier niet links de brug over, maar rijdt rechtdoor naar Grövelsjön, aan de zuidzijde van het Långfjälletgebied. In dit hooggelegen gebied, direct grenzend aan Noorwegen, kunt u een muskusos tegen komen. Westelijk van het meer liggen bergen met hoogtes van 1200 tot 1300 meter. Zorg wel voor een goede uitrusting. Wat meer oostelijk ligt het natuurpark Töfsingdalen. Hier komen poolvossen, maar ook bevers en moerassneeuwhoeders voor. Meer interesse in de plantenwereld, ga dan op zoek naar orchideeën, Zweedse kornoelje of hjortron, een gewilde braam in de Scandinavische moerasgebieden.

Minder avontuurlijk, maar toch nieuwgierig, rijdt dan wel door naar de Noorse grens en neem een kijkje bij één van de enorme meren langs de grens, bijvoorbeeld het Fjellgutusjøen. Vervolg daarna de weg naar Sorken en ga bij de T-splitsing linksaf weg 26 op richting Zweedse grens. Bij Drevsjø linksaf wegnr. 218 (Kopparleden) op, die nèt voorbij Lillebo in Zweden ineens weer wegnr. 70 heet. Let wel op, rendieren en elanden kunnen het pad kruisen. Voor een kaart van deze route, klik hier.

Fulufjället, een van de laatste ongerepte natuurgebieden van Midden-Zweden, kent een ongelooflijk rijke flora en fauna. In het park leven bruine beren (kijk hier naar een video over beren), lynxen, elanden, herten, vossen, bevers en zo af en toe laat zich een wolf zien. Verder zijn er de wolverines (veelvraten, kijk hier naar een video over veelvraten), de grootste van de marterfamilie, waar zelfs beren voor moeten oppassen. De adelaars, uilen, kraaien, raven en de kraanvogels dragen ook bij aan de diversiteit van de natuur. Pas op voor het verlegen korhoen (kijk hier naar een video over korhoenders) en de brutale Siberische gaai, de ‘vrienden van de wandelaars’ en dieven van sandwiches. De afwezigheid van begrazing door rendieren op de hoger gelegen gronden is in Zweden vrij uniek en heeft geleid tot een ongelooflijke rijkdom aan mossen en korstmossen. Maar liefst duizend verschillende soorten zijn herkend en beschreven waaronder het dodelijk giftige Wolfmos. De vogelrijkdom is groot met bijzondere soorten als de Laplanduil, Ruigpootbuizerd, Blauwborst en de Taigagaai. Kijk hier naar een video over auerhoenders of naar een video over bonte spechten, dieren die hier genoeg voorkomen. Je moet natuurlijk wel het nodige geluk en geduld hebben om ze te spotten.

Fulufjället ligt niet al te ver verwijderd van de camping en dankt zijn naam aan de berg Fulufjället, die ook in het park ligt en 1044 meter hoog is. Het park is 385 km2 groot, in 2002 geïnaugureerd door de Zweedse koning Karel XVI Gustaaf van Zweden en daarmee onderdeel geworden van Pan Parks, het project dat natuurgebieden beschermt.

In het park ligt met ruim 90 meter de hoogste waterval van Zweden, de Njupeskär. De route er naar toe, maar ook de terugweg, is hier beschreven.

Vlak vóór aankomst bij de parkeerplaats van het park slaan we linksaf in een gehucht (13 inw.) met de naam Mörkret. Hier ligt een elandenpark. Mogelijk is het leuk om ook hier een kijkje te gaan nemen. Wilt u vast kennis maken met de eland? Kijk dan hier naar een video over elanden.

Afhankelijk van het gezelschap (aantal en motivatie) verzorgen Sylvia en Peter ook gezellige avonden met een barbeque, pannekoeken of Noorse garnalen op de wok. Wij hebben er hele goede ervaringen mee opgedaan en denken er nog graag aan terug.

Een uitstapje naar de "Tover"-weg is ook iets bijzonders. Vanaf de camping rijden we naar Idre dorp en nemen over de brug de tweede weg naar links. We rijden dan richting Idrefjäll over de Bergevägen naar het Rogens natuurreservaat. Grote kans dat u aan het einde van deze weg een grote groep rendieren aantreft. Voor een kennismaking met deze rendieren wordt hier een video gepresenteerd.

Aan het einde van de weg is een parkeerplaats. Laat u niet misleiden door het bord doodlopende weg. Integendeel, rijdt gewoon rustig door over de keienweg tot het bord aan de linkerhand u vertelt wat te doen. Als u de Zweedse, Engelse of Duitse instructies opvolgt zult u een unieke ervaring opdoen.

Hier staan nog een paar video's over rendieren, elanden en bruine beren. Veel plezier er mee.

Als wij om 9 uur 's morgens ver- trekken bij de camping komen wij na 200 meter een rendier tegen. Het beest sjokt op zijn gemak over de aan- en afvoerweg richting de camping. Als we stoppen kunnen we achter het stuur rustig een foto nemen en het dier loopt op zijn dooie akkertje verder langs de combinatie. Waarom op zoek gaan naar een dier, dat zelf naar je toe komt? Schitterend, niet waar.

10 naar Torsby

Tussen Idre en het natuurpark Fulufjället ontstaat in Mellre Fulusjön één van rivieren die onder de naam Fulan ten noorden van Sorsjön samen komt met de Galån. Deze rivier is weer ontstaan in het Bornåsjön. 15 km. ten zuiden van Särna. We rijden dan op weg 297 en passeren dit Bornåsjön. We blijven deze steeds breder wordende Västerdalälven volgen tot bij Malung. Daar verlaten we dit schitterende dal om onze route over één van Zwedens bekendste wegen te vervolgen, weg 45. Eerder deze reis zijn we bij Avesto langs de Dalälven gereden, deze rivier dankt veel van zijn water aan de Västersalälven en zal uiteindelijk ten zuiden van Gävle in het zuiden van de Botnische golf eindigen.

Het gedeelte Särna - Malung is één van de mooiste stukken van de route van deze vakantie. U hebt een schitterend zicht op water, bossen en aan de horizon de, deels nog witte, toppen van de bergen in Noorwegen. U zult nog regelmatig terug denken aan de schoonheid van dit stukje Zweden. Neem ook de tijd om op een parkeerplaats een koffie- of boterhamstop in te lassen. Ziet u het bord "dagens" staan? Neem dan een lunchbreak.


Grotere kaart weergeven

Informatie over Abbas Stugby & Camping is hier na te lezen.
Kijk hier op de eigen site van de camping.

Op Abbas Stugby & Camping in Torsby staan we voor één overnachting na een rit door een schitterend stuk natuur.

Wat is de weersverwachting voor Torsby? Kijk even voor de komende 14 dagen.

Torsby zelf ligt nog een kleine 20 km. ten zuiden van de camping, maar daar zal de rit van morgen u door heen voeren. Alvast een kijkje nemen met de webcam, dat kan.

12 naar Dals Långed

Dals Långed is onze volgende stop. Het is de bedoeling hier 5 nachten te blijven staan en en passant de Midzomerfeesten mee te maken. Voor de Zweden is dat vergelijkbaar met onze oud- en nieuwjaarsviering.


Grotere kaart weergeven

Informatie over Laxsjöns Camping & Friluftsgård **** is hier na te lezen.
Eigen informatie van de camping is hier vermeld.

Dals Långed ligt in de provincie Dalsland. Dalsland is meer bedekt met meren dan andere provincies in Zweden. Eén van de grootste attracties hier is het Dalslandkanaal, feitelijk vergelijkbaar met het Götakanaal.

Het Dalslandkanaal verbindt het meer Vänern (niveau 44 m. boven de zeespiegel bij Mellerud) via Lennartsfors (niveau 102 m. boven de zeespiegel) met het Skagerak (niveau zeespiegel bij Halden).Onderstaand een schema van de hoogteverschillen.

Deze waterweg heeft een lengte van 240 km. waarvan slechts 10 km. handmatig is aangelegd. Van 1864 - 1868 is dit huzarenstuk onder leiding van Nils Ericson uitgevoerd. Daarbij zijn 17 sluizencomplexen met in totaal
31 sluizen gebouwd. In deze sluizen zijn de max. afmetingen: lengte 22.75 m, breedte 4.05 m, hoogte 12 m (in veel gedeelten mag het 15 m. zijn), diepgang 1.8 m. De grootste uitdaging is de verbinding bij

Håverud geweest, waarbij een aquaduct moest worden aangelegd.

Vanuit Håverud kan een schitterende tocht over het Dalslandkanaal worden gemaakt naar Bengtsfors (het kan ook in
tegengestelde richting). De ruim 15 sluizen in dit gedeelte worden deels nog handmatig bediend; de lunch aan boord van m.s. Dalslandia is goed, zie de foto. Met het treintje van de DVVJ reist u weer terug.
Op vertoon van de CampingCard Scandinavia ontvangt u 10% korting op de prijs van deze Grote Kanaal Trip. Er dient wel vooraf te worden gereserveerd voor deze dagtrip, anders loopt u de kans niet mee te kunnen varen.

Op vrijdag begint de viering van het Midzomernachtfeest, dat duurt tot en met zondag. Tijdens het Midzomernachtfeest wordt met gezamenlijke inspanning een soort meiboom opgezet, versiert met lokale bloemen, takken en planten. Als de boom staat wordt er rondom heen gedanst met ouders en kinderen en er worden spelen georganiseerd, vergelijkbaar met onze Koninginnedag. Met veel enthousiasme worden er aan deze festiviteiten deelgenomen en/of bijgewoond. Tijdens deze festiviteiten wordt er in groepen deelgenomen, mogelijk kan er ook een Nederlandse groep worden gevormd? Deelname wordt meestal heel enthousiast begroet. Er kan soms wat meer alcohol worden ingenomen dan men aan kan, ga confrontaties dan zeker uit de weg. Wij hebben dat gelukkig nooit mee gemaakt, maar we zijn er wel voor gewaarschuwd.

Ook vanuit Håverud kan er een korte tocht met een stoom schip(je) worden gemaakt naar Upperud. Het is een klein bootje met een capaciteit van 12 passagiers, dat een oversteek maakt naar een leuk restaurantje annex handwerkhuis. Het bootje vaart ieder half uur vanaf 12.30 t/m 17.30 vanuit Håverud. Vanuit Upperud vertrekt het bootje ieder heel uur van 12.00 t/m 17.00 uur.

In Dals Långed is Baldersnäs Herrgård te vinden. Baldersnäs Herrgård ligt deels op een prachtig schiereiland Het park van Baldersnäs is aangelegd vanaf 1820 in de stijl van een Engels park. Het is een romantisch plaats, waar open plaatsen worden afgewisseld met groene bossen en heuvels. Er zijn mooie wandelroutes, grotten en kunstmatig aangelegde eilandjes.

Grotere kaart weergeven

Voor een bezoek aan Tingvallamossen, een mooi natuurpark van 590 ha., moet u naar Ed. Daar kan een tocht rondom het Stora Le worden gemaakt. Vanaf Dals Långed voert de tocht naar Ed over weg 164. Dit is een mooie route om te rijden. In Ed gaat het noordwaarts langs de oostzijde van het meer Stora Le naar de (gratis) veerpont van Sund - Jarenleden. Onderweg ligt Gäserudstugan (stop B), een 17e eeuwse boerderij, die als museum is ingericht. Na de overtocht gaat de route weer zuidwaarts langs de westzijde van het meer. Halverwege (stop E), voert een landweg naar nationaal park Tresticklan. Dit 2879 ha. grote park, pal aan de Noorse grens, omvat het grootste onontsloten gebied van Zuid-Zweden met een rijke flora en fauna. Er zijn maar weinig gemarkeerde wandelroutes en de bossen verkeren in een oorspronkelijke staat.

Nog geen elandenboerderij bezocht, hier een laatste herkansing. Aan de Södra Moränvägen 68 (stop F) in Ed bevindt zich de Dalslands Moose Ranch, waar u die enorme hertesoort van dichtbij kunt gaan bekijken.

Na Ed voert de weg over weg 166 naar Bäckefors, dwars door grote moerassen en heidevelden.

Bent u wat sportiever ingesteld en mist u de fiets? Ga dan naar het station van Bengtsfors en huur daar een railfiets (klik op TROLLEY). Met twee of vier personen kunt u een tocht maken van maximaal 52 km. naar Årjäng. Minder mag ook, het is een kwestie van stoppen, de fiets omdraaien en terug rijden. Ons advies is de tandem-uitvoering, want de inspanning die dit voertuig kost is niet mis te verstaan en twee personen die trappen is lichter dan één, zelfs als je dan toch een extra persoon moet meenemen. Vergeet niet iets te eten en te drinken mee te nemen, want langs de route is zéér weinig te koop (en vergeet ook je toiletpapier niet!). Van 9.00 tot 17.00 uur kunt u uw energie kwijt. Wij hebben mensen gesproken die het gedaan hebben en na hun enthousiaste verhalen hebben wij er zelf van afgezien.

Onze eigen ervaring van het bezoek aan Dalsland hebben wij vastgelegd op onze eigen website. Wilt u dit nalezen, ga dan naar deze site en lees het verhaal zelf.

Wat is de weersverwachting voor Mellerud? Kijk even voor de komende 14 dagen.

11 naar Tived

Vandaag voert de reis via Karstad en Kristinehamn naar Camping Tiveden. Je kunt weg 26, nemen langs het Vänern, of zoals in de beschrijving door de bossen langs Degerfors en Laxå. Wij zelf prefereren deze laatste variant.


Grotere kaart weergeven

Informatie over Camping Tiveden *** is hier na te lezen.
Eigen informatie van deze camping in het Nederlands is hier na te lezen.

Deze camping is wat verder van winkels verwijderd, dus doe bij aan- komst in Laxå gelijk je bood- schappen voor de komende dagen.
Alleen de aardbeien moet je daar NIET kopen.

Waarschijnlijk heeft u ze onderweg al gezien, maar zeker in deze omgeving komt de lupine veelvuldig en in allerlei kleurvariaties voor.

In Tiveden verblijven we 5 nachten. Uit eigen ervaring kunnen we vertellen dat je erg lekker kan eten in het campingrestaurant. Probeer eens een lokaal gerecht als elandenragout of zalm.

De camping ligt aan de oever van het meer Unden, vlak bij het Tivedens
nationaalpark. Een stevige rondwandeling door dit natuurpark is in één woord schitterend.

Als wij onder- weg zijn naar het Götakanaal worden we bij Undenäs verrast door een grote groep van acht kraanvogels. Zij lopen op hun gemak te grazen.

Gezellig winkelen tijdens een bezoek aan Mariestad, cultuur opsnuiven in het slot van Karlsborg, of terug in de tijd in het historische havenstadje Askersund, het kan allemaal.

Houdt u van aardbeien? Dan bent u hier op de goede plaats. Finnerödja ligt iets noordelijk van de camping en is hofleverancier voor half Zweden. Met wat geluk heeft u het bord al langs de weg zien staan bij de reis naar de camping. En lekker dat ze zijn. De zon schijnt hier heel veel uren en de aardbeien vinden dat heerlijk.

Bij de trip naar Kolmården is al gesproken van het Götakanaal. Zowel in Undenäs, Lyrestad, Sjötorp of Töreboda kunt u het nogmaals gaan zien.

13 naar Varberg


Grotere kaart weergeven

Informatie over Apelviken.se **** is hier na te lezen.
De eigen internet site van deze camping is hier te vinden.

Varberg (1 n.): vandaag hebben we een reisdag. Er moet 237 km. worden afgelegd en we maken een stop op deze luxe camping. Als het mooi weer is, kun je mogelijk nog een strandwandeling maken. Het zandstrand ligt direct aan de achteruitgang van de camping. Als er wat wind staat, en dat komt hier nogal eens voor, wordt er druk gesurft.

De camping is behoorlijk luxe en biedt naast een zwembad (25˚C), een ruim uitgeruste supermarkt en eten kan er luxe in het restaurant of simpel met een pizza of een hamburger.

Wil je even kijken, hoe de zee er uit ziet bij Apelviken? Klik dan hier.

Ben je vroeg genoeg op de camping, de caravan staat gesteld, het is pakweg drie uur 's middags en je hebt nog zin in een uitstapje. Denk dan eens aan een bezoek aan Gekås in Ullared. Dit is pakweg drie kwartier rijden, de winkel sluit om zes uur, maar het is het grootste warenhuis van Zweden met zéér aangename prijzen. De winkel is geopend tot zes uur, misschien scoor je nog het één en ander. De Zweden komen vanuit heel het land, en dat is groot, naar hier voor hun inkopen.

Het is ook niet mis, met 20.000 M², een klein 4.000.000 bezoekers per jaar, met op de drukste dag 26.200 bezoekers (eind juli, dus je bent op tijd) kun je hier je ogen uitkijken. Voor meer informatie zie de site van het warenhuis. Oh ja, het parkeren is hier gratis, dat is mooi meegenomen.


Grotere kaart weergeven voor de routebeschrijving naar Ullared.

Als voorbereiding op de trip van morgen, raden we u aan nog in Zweden de tank te vullen, omdat dit in Denemarken duurder uitvalt door de fiks hogere brandstofprijs.

Wat is de weersverwachting voor Varberg? Kijk even voor de komende 14 dagen.

14 naar Kopenhagen

De route van vandaag voert over de Sont volgens de navolgende planning met de pont van Helsingborg naar Helsingør.


Grotere kaart weergeven

Als extra service is een goedkoper benzine- (natuurlijk ook diesel-) station opgenomen op deze route. De omweg is ongeveer 2,1 km., dus dat is niet echt veel. Dat is de OKQ8 in Ängelholm, aan de Transportgatan.

Volg de borden HH-Ferries. Bij de aankoop van de ticket(s) bij de HH-Ferries is het mogelijk om ook gelijk te betalen voor de overtocht van Rødby naar Puttgarden. Op vertoon van de CampingCard Scandinavia krijgt u 10% korting en het scheelt nog tijd bij de volgende overtocht ook.

Voor degene die liever over de (nieuwe) Øresundbrug bij Malmö willen rijden, het is 85 km. en pakweg 1½ uur extra, maar je vermijdt wel de wachttijd bij de pont is aansluitend een extra route opgenomen. De kosten zijn vergelijkbaar met de pont van Helsingborg - Helsingør, alleen loop je wel de korting van 10% mis (dat geldt dus ook voor de pont van Rødby naar Puttgarden).


Grotere kaart weergeven

Informatie over Nærum Camping *** is hier na te lezen.

In Nærum blijven we 4 nachten staan en hebben daardoor mooi de tijd om Kopenhagen te verkennen.

De camping ligt aan de noordkant van Kopenhagen en met een 24-uurs ticket bezoekt u zonder parkeer- problemen deze mooie stad. Met bus of trein, beide op loopafstand van de camping, komt u midden in het centrum.

Om te beginnen is het goed om eerste met een bus een sightseeing door de stad te doen. Je kunt hiervoor het beste de Open Top Tour nemen, die 3 verschillende route's aanbiedt. Er is een ticket te koop per tour (€ 16,10), per 3 touren (€ 20,15) of gecombineerd met een kanaal- tour (€ 25,55), keuze genoeg dus. Je kunt kiezen uit 3 touren langs de zeemeermin, de Carlsberg brouwerij en de Christiana tour. Voor meer informatie zie de brochure.

De bussen vertrekken vanaf het Rådhuspladsen, vlakbij het Tivoli park, dat al op 15 augustus 1843 geopend is. Ga naar het Tivoli op bezoek en zie hoe dit 82.717 m² grote park vertier geeft sinds mensenheugenis.

Misschien gaat u liever naar de Hans Christian Andersen Giftshop? Dat kan, bezoek deze dan, 3 km. verwijderd van het Rådhuspladsen, in het Marriot Hotel aan de Kalvebod Brygge 5.

Kijk vast op de folder voor de producten die daar te koop zijn.

In Denemarken zijn sinds 1995 gratis fietsen in collectief eigendom; het zogenaamde bycyklen-project in de binnenstad van Kopenhagen. De fietsen, van een afwijkend model, zijn voorzien van een simpel muntslot, zoals dat ook op supermarktwagentjes is bevestigd. De gebruiker kan een fiets losmaken uit de stalling, door een muntstuk van 20 kronen in het slot te doen. Wie een onbeheerde fiets naar een stalling rijdt, wint hierdoor een munt van 20 Deense kronen. Bij inlevering van uw "eigen" fiets krijgt u ook uw geld terug.

Wat is de weersverwachting voor Kopenhagen? Kijk even voor de komende 14 dagen.

15 naar Møns Klint

Møns Klint ligt in de gemeente Borre. Hier brengen we de laatste 2 nachten van deze reis door. Op de heenreis hebben we vanaf het schip de krijt- rotsen van Møn al kunnen zien, vanaf de camping wandel je er zo naar toe. Met een beetje geluk vindt je fossiele schelpen of stukken barnsteen op het strand aan de voet van deze krijtrotsen. Kijk op het strand ook eens naar boven en zie de duizenden holen waar vooral zwaluwen in nestelen. Maar ook andere vogels zorgen hier voor hun nakomelingen.


Grotere kaart weergeven

Informatie over Campingplatz Møns Klint *** is hier na te lezen.
Hier is de site van de camping zelf met veel mooie foto's en films om alvast in de stemming te komen.

De film over Møns Klint is hier te zien. Ook een deel van de historie van dit gedeelte van Denemarken wordt hier getoond. Neem ook een kijkje bij de schitterende beelden van de kust bij "The Cliff" onder "Gallery".

Waarschijnlijk zijn de beelden zo mooi, dat u meer wil weten van het ontstaan van dit bijzondere landschap. Breng dan een bezoek aan Geocenter Møns Klint, op een afstand van minder dan 3 km. vanaf de camping. De Klintevej vervolgen en u staat voor de deur. Veel plezier.

Niet meer dan een kilometer verwijderd van de camping is een trap die u voert naar het strand. Het is even wat moeite, maar de beloning is groots. U staat nu aan de voet van de krijt- rotsen van Møns Klint, schitterend wit, mooier dan Dover of Rügen en met een lengte van 12 km. niet echt klein te noemen. Met wat geluk vindt u ook nog amber aan het strand. Nu nog terug de trap op, maar dat neemt u op de koop toe.

Het park Liselund is vlakbij en een mooi doel om eens te bezoeken. Liselund dateert al van rond 1790 en is na pakweg 30 jaar in handen gekomen van de familie Rosenkrantz.

Deze familie liet in 1887 een nieuw slot bouwen, maar verliet het slot in 1960 omdat het te duur in onderhoud werd.

In 1980 is het geheel aan de Staat verkocht.

In 1989 is Liselund over gegaan in handen van de huidige eigenaars.

Door de kustweg recht tegenover de camping te volgen, ben je na 3 km. ter plaatse. De pauwen lopen los rond en tonen hun schitterende verenkleed, in het restaurant kun je wat te eten of te drinken gebruiken en na een rondwandeling om het meertje is het aardig om het pad naar de zee eens af te lopen. Wij werden verrast door een grote hoeveelheid verschillende paddenstoelensoorten, naaktslakken en heel veel kleine kikkertjes die er rondsprongen. Een gezonde vochtige omgeving dus.

Ook leuk is het kleine plaatsje Klintholm Havn, op 6,5 km. afstand. Een paar eet- en drinkgelegen- heden, een oude vissershaven met een simpele bootlift en natuurlijk wat souvenirshops, alles bijeen, leuk en de moeite waard. En misschien kunt u wel een vers visje verschalken.

Ga je liever een dagje gezellig winkelen? Ga dan naar Stege.

Verder lijkt de omgeving wel iets om te fietsen. Maar uit betrouwbare bron weten we dat het hier vol zit van vals plat, dus geen fiets mee genomen? Dat hoeft je niet te spijten.

Wat is de weersverwachting voor Møns Klint? Kijk even voor de komende 14 dagen.

Nog niet genoeg informatie bekomen? Lees dan deze brochure.

16 naar Nederland 1

Vandaag is de reis van Møns Klint naar een camping even voorbij Bremen.


Grotere kaart weergeven

Informatie over Camping Aschenbeck is hier na te lezen.

Wat langer de tijd om ook hier eens rond te kijken? Wildeshausen heeft in het centrum een stadhuis met een carillon van 23 bronzen klokken. Om 10, 12, 16 en 18 uur wordt tijdens de carillonmuziek een klokken- spel vertoond door een aantal uit lindehout gesneden figuren. In het centrum zijn ook leuke winkels te vinden.

Als eens hunebedden gezien? Nou zoveel als er hier zijn, kan bijna niet. Op het verkeers- bureau in Wil- deshausen is een platte- grond te krijgen waar veel van deze hunebedden en grafheuvels te vinden zijn. Wil je ze allemaal zien, dan moet je daar wel meerdere dagen voor uit trekken.

Liever paard rijden? Op de camping is een manege aanwezig.

In 40 minuten ben je met auto of trein in Bremen. Bremen is een historische hanzestad met 1200 jaar traditie en internationale georiënteerdheid aan de Weser. Als een rode draad loopt het streven naar zelfstandigheid door de geschiedenis van Bremen. Karakteristieke symbolen in deze Hanzestad zijnn het prachtige raadhuis in de stijl van de Weser-Renaissance, het eerbiedwaardige beeld van Roland op het historische marktplein (UNESCO-werelderfgoed sinds 2004), de 'Schnoor' – de oudste stadswijk van Bremen, de bijzondere architectuur van de Böttcherstrasse die zo rijk aan tradities is en de Dom van Bremen. En natuurlijk zijn er de over de hele wereld bekende Bremer Stadsmuzikanten uit het sprookje van de gebroeders Grimm. Nog meer informatie gewenst? Lees deze brochure.

Lekkere taart bij de koffie of chocolademelk? Ga naar Kläner-Hof, Café Kamindiele, Rittumer Kirchweg 5, 27801 Dötlingen. Dit bijzondere restaurant is op 4 min. afstand van de camping en wij hebben nog nooit zo'n uitgebreide keuze in gebak gezien.

Kortom, waarom zo snel al weer naar huis, hier is nog van alles te zien en te beleven.

Wat is de weersverwachting voor Aschenbeck? Kijk even voor de komende 14 dagen.

Nog wat meer informatie over deze streek gewenst? Lees dan deze brochure.

17 naar Nederland 2

Vandaag gloort voor de meeste deelnemers van de groep het einde van deze trip. Volgens afspraak eindigt de route in Utrecht op de noordelijke baan van de A 12.

Het is mogelijk om deze planning persoonlijk te maken. Pak de onderzijde van de "groene B pijl" en verplaatst deze naar uw gewenste bestemming. Google vertelt u dan hoe daar kunt komen.


Grotere kaart weergeven